Enevien » Specials » Borstvoeding

Borstvoeding is een goed begin

Borstvoeding is een goed begin Er is niets natuurlijker dan je baby de borst geven. Dit klinkt gemakkelijk, maar zo eenvoudig is het niet. Er zijn niet voor niet veel boeken over geschreven en cursussen over gegeven. Elke moeder kan borstvoeding geven, maar het is wel iets dat je moet leren. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar borstvoeding. Hieruit komt meer en meer naar voren dat het toch van belang is om borstvoeding te geven. Er zijn zelfs al geluiden dat wanneer baby's langer aan de borst worden gehouden, dit besparingen op kan leveren in de gezondheidszorg.
Vroeger werd de kennis van borstvoeding geven doorgegeven van moeder op dochter. Tegenwoordig is dit niet vanzelfsprekend meer. Wel is het van belang om contact te hebben met andere moeders die hun kind ook zelf voeden. Zo kun je van elkaar leren en een inspiratie voor elkaar zijn.

Waar borstvoeding goed voor is

Het is van belang dat een pasgeboren baby zo snel mogelijk wordt aangelegd en om beide borsten te laten drinken. Op die manier maak je meer melk aan dan wanneer je hier bijvoorbeeld een halve dag later mee begint.
Snel na de geboorte laten drinken heeft een aantal voordelen, namelijk:
  • Het lichaam krijgt de prikkel om melk te maken.
  • De nageboorte komt sneller.
  • Bloedingen bij de moeder stoppen sneller.
  • De baby krijgt colostrum binnen. Colostrum is de dikke moedermelk van de eerste dagen met extra veel antistoffen.
  • De eerste melk laxeert waardoor de baby het meconium gemakkelijk kwijtraakt. Ook is er dan minder kans op geel worden.

Het aanleggen

Het is belangrijk bij het geven van borstvoeding dat de baby goed is aangelegd. Een baby die niet goed is aangelegd heeft meer moeite de melk te krijgen. Je kunt dit aan je baby zien, omdat de baby dan lang aan de borst wil, snel weer voor een nieuwe voeding komt en ontevreden is aan de borst. Vaak wordt er gedacht dat er niet genoeg melk is, maar meestal is dit niet het geval, maar een kwestie van verkeerd aanleggen.
Wanneer de baby niet goed is aangelegd kan de moeder last krijgen van pijnlijke tepels. Bij het aanhappen kan het eerst gevoelig zijn, maar wanneer het pijnlijk blijft ligt de baby niet goed aan de borst. Haal de baby er vanaf en probeer het gewoon nog eens. Het vergt in het begin veel oefening, maar je zult zien dat het al snel veel makkelijker gaat.
Borstvoeding: hoe werkt het?

Borstvoeding: hoe werkt het?

Het klinkt zo simpel. Je legt je kindje aan en het krijgt de hoeveelheid melk dat het nodig heeft. Maar hoe zit dit nu eigenlijk in elkaar? En wat krijgt je kindje nou eigenlijk binnen?
Borstvoeding en weer aan het werk

Borstvoeding en weer aan het werk

Borstvoeding is het beste begin voor je kleintje. Maar wanneer je weer aan het werk gaat, is het dan allemaal wel te doen? Hoe pak je het dan allemaal aan? En kan ik wel zonder mijn kindje? Veel vrage…
Een peuter nog aan de borst

Een peuter nog aan de borst

Het geven van borstvoeding zie je weer steeds meer. Ook bij kunstvoedingsreclame's is het verplicht dat er wordt vermeld dat borstvoeding de beste keuze voor je kindje is. Maar na twaalf maanden voede…
Gepubliceerd door Enevien op 07-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.borstvoeding.com, 3 juli 2013 en 5 juli 2013